Újabb nagy sikerű jogtörténeti konferencia az ELTE jogi karán

2022.02.24.
Újabb nagy sikerű jogtörténeti konferencia az ELTE jogi karán
Eredményes tudományos tanácskozást tartottak az MTA–ELTE Jogtörténeti Kutatócsoport (ELKH) és az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének szervezésében 2022. február 16-án az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanácstermében. 

A magyar liberalizmus gyökerei és a rendszeres bizottsági munkálatok - Szuverenitáselemek az operátumokban című tudományos konferenciára az ország számos területéről érkeztek előadók, illetve képviseltette magát a jogtörténész, történész és a jogfilozófus szakmai céh is. A rendezvényt Mezey Barna, az ELTE-MTA Jogtörténeti Kutatócsoport vezetője, az ELTE ÁJK tanszékvezető egyetemi tanára nyitotta meg. A délelőtti szekció levezető elnöke Képes György (habil. egyetemi docens, ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék), a délutáni szekcióé Máthé Gábor (professor emeritus, ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék) volt. Tanszékünk tagjai közül Mezey Barna és Heil Kristóf Mihály adtak elő.

A konferencia programja az 1790 és 1848 közötti magyar felvilágosodás és liberalizmus közötti kapcsolatot és az ún. rendszeres bizottságok által elkészített országos törvénytervezeteket (1791-1795, 1828-1830), azaz operátumokat, valamint azok vármegyei véleményezését (1831-1832) vizsgálta. A konferencia programja elérhető Tanszékünk honlapján. A konferenciáról hosszabb beszámoló a Jogtörténeti Szemlében lesz olvasható.