Zsinórban ötödszörre jutott be az oxfordi világdöntőbe az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen

2020.12.09.
Zsinórban ötödszörre jutott be az oxfordi világdöntőbe az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen
A 2020/2021-es tanévben hatodik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton-ön. A verseny oxfordi világdöntőjébe nyolc regionális válogatón keresztül vezet az út. A magyar csapatok a dél-kelet-európai regionális válogatón indulhattak, amelynek a University of Oxford felkérésére idén is – immár harmadik alkalommal – az ELTE volt a házigazdája.

Az ELTE hallgatóinak a tavalyi tanévben is sikerült a regionális fordulóból a világdöntőre kvalifikálniuk magukat, ahol a világ legjobb hat csapata közé jutottak. Az angol szaknyelv folyamatos használata által már az írásbeli anyagok megírása alatt rengeteget fejlődtek, amit a szóbeli fordulóra való felkészülés csak megerősített. A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Jo Xana és a Social Democratic Workers Union), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Ized) oldaláról. A jogeset alapján egy addig ismeretlen vírus kezd el terjedni, és az ország lakosságát betegség és halál támadja meg. Az állam - kétséges jogi megoldással - rendkívüli helyzetet hirdet, és egy helyszínre szorítja a gyülekezési szabadság gyakorlásának lehetőségét, míg az online gyülekezés betiltásra kerül. A rendkívüli helyzet ürügyén ráadásul az egészségügy privatizációját is el akarják végezni. Ezellen fellép a szakszervezet, de nem az engedélyezett helyszínen, hanem az egyik privatizálandó kórház előtt. A tüntetők elzárják a kórház bejáratát, erre válaszként pedig a rendvédelmi erők erőszakkal oszlatják fel a tüntetést, a szakszervezet vezetőjét pedig bíróság elé állítják. A jogesetben így a szólásszabadság és a gyülekezési szabadság alapjogi ütközéseit ugyanúgy vizsgálni kellett, mint a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat. 

A regionális fordulóra tíz csapat adott le a régióból írásbeli keresetet. A perbeszédekben, amelyek előadására 33-33 perc állt a csapatok rendelkezésre, az ezekben foglalt érvekre támaszkodva kellett meggyőzni a csoportkörben kettő-, a helyosztókon három tagból álló nemzetközi bírói testületet, akik szabadon kérdezhettek az éppen beszédet mondóktól. A zsűrit a szakterületükön elismert – magyar és külföldi – jogászok, egyetemi oktatók, korábbi perbeszédversenyen résztvevő versenyzők és gyakorló szakemberek alkották, akik a résztvevő csapatok számára hasznos szakmai útravalót tudtak átadni.

A 2020. december 2-4. között – a vírushelyzet miatt – online formában megrendezett budapesti fordulóban a Preliminary Rounds során egyszer alperesi és egyszer felperesi oldalon versenyzett és nyert csapatunk. Azután a kieséses jellegű Play-off-ban – a sorsolásnak köszönhetően – az ELTE az elődöntőben alperesként szoros küzdelemben a román University of Bucharest csapatától, míg a kisdöntőben a University of Sarajevo csapatától ugyancsak alperesként kikapva a negyedik helyet szerezte meg a regionális válogatón. Az ELTE csapata emellett második helyezést szerzett a legjobb írásbeli keresetek versenyében, és Pásztor Csaba révén megnyerte a legjobb szóbeli teljesítmény díját.

A regionális forduló végeredménye:

 1. National and Kapodistrian University of Athens (Greece)
 2. University of Bucharest (Romania)
 3. University of Sarajevo (Bosnia and Herzegovina)
 4. Eötvös Loránd University (Hungary)
 5. National Research University "Higher School of Economics" (Russia)

Legjobb leadott írásbeli kereset:

 1. University of Bucharest (Romania)
 2. Eötvös Loránd University (Hungary)
 3. National and Kapodistrian University of Athens (Greece)

Legjobb szóbeli teljesítmény:

 1. Mr. Csaba Pásztor, Eötvös Loránd University (Hungary)
 2. Ms. María José Escobar Gil, University of Bucharest (Romania)
 3. Mr. Igor Petkovic, University of Sarajevo (Bosnia and Herzegovina)
 4. Ms. Mariia Belonogova, National Research University "Higher School of Economics" (Russia)
 5. Ms. Styliani Roussou, National and Kapodistrian University of Athens (Greece)

A világdöntőre a legjobb 24 csapat számára 2020. áprilisában között kerül majd sor az University of Oxford szervezésében.

A 20209/2021-es budapesti regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Benyovszki Lili Anna, Horváth Réka Mercédesz, Huszár Daniella, Pásztor Csaba, Pribula Eszter, Szabó Patrik. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt.

Támogatóink

Igazságügyi Minisztérium
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal

Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP Ügyvédi Iroda

Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda
Gárdos, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest
ELTE Tehetséggondozási Tanács
ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzat