Zsinórban hetedszerre jutott be az oxfordi világdöntőbe az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen

2022.12.06.
Zsinórban hetedszerre jutott be az oxfordi világdöntőbe az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen
A 2022/2023-as tanévben nyolcadik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton-ön. A verseny oxfordi világdöntőjébe hét regionális válogatón keresztül vezet az út. A magyar csapatok a közép-kelet-európai regionális válogatón indulhattak, amelynek a University of Oxford felkérésére idén is – immár ötödik alkalommal – az ELTE volt a házigazdája.

Az ELTE hallgatóinak a tavalyi tanévben is sikerült a regionális fordulóból a világdöntőre kvalifikálniuk magukat, ahol a világ legjobb tíz csapata közé jutottak. Az angol szaknyelv folyamatos használata által már az írásbeli anyagok megírása alatt rengeteget fejlődtek, amit a szóbeli fordulóra való felkészülés csak megerősített. A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Shwarna Shikra és Kanthi Besra), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Kurulu) oldaláról. A jogeset alapján Shikrát egy, az országban népszerű közösségi média oldalon közzétett posztja miatt több jogsérelem is érhette. Otthonába betörtek, valamint munkahelyén, az ország első számú egyetemén eltiltották a tanítástól, mindaddig, amíg nem határolódik el az említett posztban foglaltaktól. Az esetben felmerülnek az online platformok szabályozásának kérdései, a szólásszabadsághoz, valamint a magánélethez és az effektív jogorvoslathoz való jog. A versenyzők a nemzetközi emberi jogi bíróságok gyakorlatának feltérképezésével érveltek a verseny bírósága előtt.

A regionális fordulóra tizenkét csapat adott le a régióból írásbeli keresetet. A perbeszédekben, amelyek előadására 45-45 perc állt a csapatok rendelkezésre, az ezekben foglalt érvekre támaszkodva kellett meggyőzni a csoportkörben három-, a helyosztókon négy-, illetve öt tagból álló nemzetközi bírói testületet, akik szabadon kérdezhettek az éppen beszédet mondóktól. A zsűrit a szakterületükön elismert – magyar és külföldi – jogászok, egyetemi oktatók, korábbi perbeszédversenyen résztvevő versenyzők és gyakorló szakemberek alkották, akik a résztvevő csapatok számára hasznos szakmai útravalót tudtak átadni.

A 2022. december 1-3. között, az ELTE Egyetem téri épületében megrendezett budapesti fordulóban a Group Stage során egyszer alperesi és kétszer felperesi oldalon versenyzett csapatunk. Azután a kieséses jellegű Play-off-ban – a sorsolásnak köszönhetően – az ELTE az elődöntőben felperesként a későbbi győztes szlovén University of Ljubjana csapatával, míg a harmadik helyért alperesként a bosnyák University of Sarajevo csapatával mérkőzött. A regionális forduló negyedik helye kvalifikált a világdöntőre, amelyre a legjobb 24 csapat között 2023. áprilisában között kerül majd sor az University of Oxford szervezésében.

Az ELTE csapata emellett második helyezést szerzett a legjobb írásbeli keresetek versenyében, és Pribula Eszter révén megnyerte a legjobb szóbeli teljesítmény díját.

A regionális forduló végeredménye:

 1. University of Ljubljana, Slovenia
 2. University of Bucharest, Romania
 3. University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 4. Eötvös Loránd University (ELTE), Hungary
 5. University of Vienna, Austria
 6. University of Tirana, Albania
 7. Adam Mickiewicz University, Poland
 8. Sapientia University, Romania
 9. National and Kapodistrian University of Athens, Greece
 10. Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine
 11. Alexandru Ioan Cuza University of Iași, Romania
 12. Masaryk University, Czech Republic

Legjobb leadott írásbeli kereset:

 1. Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine
 2. Eötvös Loránd University (ELTE), Hungary
 3. University of Bucharest, Romania

Legjobb szóbeli teljesítmény:

 1. Eszter Pribula, Eötvös Loránd University (ELTE), Hungary
 2. Georgiana-Raluca Hondor, University of Bucharest, Romania
 3. Michael Schmidbauer, University of Vienna, Austria
 4. Asta Gerjevič Debevec, University of Ljubljana, Slovenia
 5. Abela Rastoder, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

A 2022/2023-as budapesti regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Benyovszki Lili Anna, Góth Mária, Nagy Balázs, Nemere Péter, Pribula Eszter. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt.

 

Támogatóink

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Igazságügyi Minisztérium
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal
Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest
CMS Budapest
Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda

Libri Könyvesboltok

Frank Ignác Alapítvány

Budapesti perbeszédmondó verseny 2022 (Fotók: Erőss Mariann)

Budapesti perbeszédmondó verseny 2022 (Fotók: Erőss Mariann)

0

/

0

0

/

0