A világ tizedik legjobb csapata lett az Oxfordi Világdöntőben az ELTE ÁJK

2022.06.12.
A világ tizedik legjobb csapata lett az Oxfordi Világdöntőben az ELTE ÁJK
A 2021/2022-es tanévben immár hetedik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. Az idei online Világdöntőn az ELTE ÁJK csapata a megsüvegelendő tizedik helyezést érte el, így a második legjobb európai csapat lett.

Az ELTE ÁJK hallgatói – a Budapesten 2021 decemberében megrendezett délkelet-európai regionális válogatón elért bronzéremmel – idén is bejutottak a világ legjobb huszonnégy csapata közé az oxfordi Világdöntőbe.

Az idei perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Emilia Bos, Sargon elnöke és Santos Darl, népszerű közösségi média influencer és egyben köztudott Bos támogató), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Sargon) oldaláról. A jogeset a heves és kiélezett sargoni választási időszak alatt zajlik, amely során mind Bos, mind Darl provokatív kijelentéseket tesz a legnépszerűbb közösségi média platformon, a Natteren a Phi, azaz az ország legnagyobb vallása és annak gyakorlata kapcsán. Ráadásul Bos, az ország elnöke a szavazatszámláláskor felveti a csalás gyanúját is posztjaiban. Mikor egyértelművé kezd válni, hogy Bos elveszíti a választásokat, az elnök indulatos kirohanást intéz a Natteren. A jogesetben – a 2021. januári Capitol Building elleni, a valóságban is megtörtént támadáshoz hasonlóan – Bos posztja után pillanatokkal (mely egy kétes megítélésű hashtaget es az ‘Állítsák meg a csalást’ kifejezést tartalmazott), egy csoport megtámadja a Választási Bizottság épületét. A Natter ezt követően kétséges gyakorlatot alkalmaz: előbb felfüggeszti, majd később véglegesen törli Bos fiókját gyűlöletbeszédért és választásokkal kapcsolatos tényekkel való dezinformálásáért, míg Darlnak 55 posztját törlik, mivel azok szerintük olyan hashtageket és kifejezéseket tartalmaztak, amelyek gyűlöletbeszédet közvetítettek. A jogeset számtalan kérdés megvizsgálására invitálta a versenyzőket: meddig terjed a szólásszabadság – legyen szó vallásokról vagy politikai beszédről –, deplatformálhatja-e egy közösségi média oldal egy adott ország elnökét vagy prominens influencerét, mennyiben tekinthetők jogforrásnak egy közösségi média oldal közösségi alapelvei, vagy éppen mikortól számít egy üzenet erőszakra való felhívásnak. Az esethez a versenyzőknek a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat is tanulmányozniuk kellett.

Idén a házigazda University of Oxford – reméjük, utoljára – a verseny átalakítása mellett volt kénytelen dönteni: a megszokott személyes megjelenés helyett az egész verseny az online térben folyt le. Ráadásul az orosz-ukrán háború miatt a szervezők a verseny elhalasztásáról is döntöttek, így a csapatoknak a teljes felkészülésüket újra kellett tervezniük. A végül 2022. június 6-10. között megrendezett oxfordi Világdöntőben az ELTE ÁJK csapata először felperesi oldalon mérkőzött meg az indiai National University of Advanced Legal Studies csapatával, amely a Dél-Ázsiai regionális forduló második helyezettjeként jutott a Világdöntőbe. Ezután alperesként a Ázsiai-csendes-óceáni regionális forduló győztesével, a maláj University of Malaya együttesével küzdött meg, majd harmadszorra – szintén felperesként – az északkelet-európai regionális válogató második helyezettje, a University of Latvia következett. Az ELTE csapata az indiai és a maláj csapatot legyőzve, a lett csapattól emelt fővel kikapva fejezte be a csoportküzdelmeket. Mivel idén – az online forma miatt – csak a legjobb négy csapat kapott lehetőséget további mérkőzésekre, így a további helyezéseket a Világdöntő mérkőzéseinek végeredményeinek és a megszerzett összpontszámok alapján számították ki.

Ennek következtében a 2021/2022-es online Világdöntőn az ELTE ÁJK hallgatói a megsüvegelendő tizedik helyezést érték el, így – a University of Sarajevo után – a második legjobb európai csapat lettek. Az eredmény a délkelet-európai regionális válogató színvonalát is mutatja. Az idei döntőt a Rajiv Gandhi National University of Law, India nyerte meg a NALSAR University of Law, India ellen.

Az idei Világdöntő végeredménye:

1st place: Rajiv Gandhi National University of Law, India
2nd place: NALSAR University of Law, India
3rd place: Singapore Management University, Singapore
4th place: University of Pretoria, South Africa
5th place: University of the Philippines Diliman, Philippines
6th place: University of Malaya, Malaysia
7th place: Peking University School of Transnational Law, China
8th place: University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
9th place: Phoenicia University, Lebanon
10th place: Eötvös Loránd University, Faculty of Law, Hungary

A 2021/2022-es oxfordi Világdöntőn résztvevő csapat joghallgató tagjai: Bálint János, Kenéz Kende, Kovács Szabina, Lendvai Gergely, Pollák György. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját Dr. Gyetván Dorina és Dr. Tatár Attila Ph.D.-hallgatók segítették.

A kiemelkedő eredményhez szívből gratulálunk a csapattagoknak és felkészítőiknek egyaránt! Külön köszönjük támogatóink nélkülözhetetlen segítségét!

Támogatóink a 2021/2022-es tanévben

Igazságügyi Minisztérium
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal
Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda
Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest

CMS Budapest

Frank Ignác Alapítvány

Oxfordi perbeszédmondó verseny 2022

Oxfordi perbeszédmondó verseny 2022

0

/

0

0

/

0