Regionális bajnoki címét megvédve jutott az oxfordi világdöntőbe az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen

2019.12.07.
Regionális bajnoki címét megvédve jutott az oxfordi világdöntőbe az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen
A 2019/2020-as tanévben immár ötödik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton-ön. A verseny oxfordi világdöntőjébe nyolc regionális válogatón keresztül vezet az út. A magyar csapatok a dél-kelet-európai regionális válogatón indulhattak, amelynek a University of Oxford felkérésére idén is az ELTE volt a házigazdája.

Az ELTE hallgatóinak a tavalyi tanévben sikerült a regionális fordulóból a világdöntőre kvalifikálniuk magukat, ahol a világ legjobb tizenhat csapata közé jutottak. Az angol szaknyelv folyamatos használata által már az írásbeli anyagok megírása alatt rengeteget fejlődtek, amit a szóbeli fordulóra való felkészülés csak megerősített. A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (A, B és X), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Surya) oldaláról. A jogesetben egy maszkot viselő férfi szólította fel a követőit egy metaforikus kifejezéseket használó videoüzenetben, hogy a kisebbséghez tartozó vallás képviselőit térítsék át a többségi vallásra. Az üzenet elhangzása után erőszakos cselekmények történtek a fővárosban, és az állam a maszkos férfi személyes adatait bírósági engedély nélkül kérte ki a videot közzétevő médiaszolgáltatótól. A jogesetben így a szólásszabadság és a vallásszabadság alapjogi ütközéseit ugyanúgy vizsgálni kellett, mint a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat. Ráadásul a jogalkotási és eljárásjogi problémák mellett az adatvédelem és a közvetítői szolgáltatói felelősség kérdései is terítékre kerültek.

A regionális fordulóra tíz csapat adott le a régióból írásbeli keresetet. A perbeszédekben, amelyek előadására 45-45 perc állt a csapatok rendelkezésre, az ezekben foglalt érvekre támaszkodva kellett meggyőzni a három tagból álló nemzetközi bírói testületet, akik szabadon kérdezhettek az éppen beszédet mondóktól. A zsűri tagjai között idén – többek között – köszönthettük Dr. Paczolay Pétert, az EJEB magyar bíráját, Dr. Koltay Andrást, az NKE rektorát, Dr. Nilay Erdem-et, a Facebook Európáért felelős Policy Manager-ét, Dr. Willem F. Korthals Altes-t, az amszterdami bíróság vezető bíráját, Dr. Dékány Csillát, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal partner ügyvédjét, Dr. Petrányi Dórát, a CMS partner ügyvédjét, Dr. Szabó Tamást, a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda Andersen Global partner ügyvédjét, Dr. Halász Bálintot, a Bird & Bird partner ügyvédjét vagy Dr. Maksym Dvorovyi-t, az Ukrán Parlament médiajogi tanácsadóját. A zsűrit a fentiek mellett a szakterületükön elismert – magyar és külföldi – jogászok, egyetemi oktatók, korábbi perbeszédversenyen résztvevő versenyzők és gyakorló szakemberek alkották, akik a résztvevő csapatok számára hasznos szakmai útravalót tudtak átadni.

A 2019. december 4-6. között, az ELTE Egyetem téri épületében megrendezett budapesti fordulóban a Preliminary Rounds során kétszer alperesi és egyszer felperesi oldalon versenyzett csapatunk. Azután a kieséses jellegű Play-off-ban – a sorsolásnak köszönhetően – az ELTE az elődöntőben felperesként az orosz National Research University csapatát, míg a döntőben a University of Rijeka csapatát ugyancsak felperesként legyőzve az első helyet szerezte meg a regionális válogatón.

A regionális forduló végeredménye:

 1. Eötvös Loránd University (Hungary)
 2. University of Rijeka (Croatia)
 3. National Research University (Russia)
 4. University of Sarajevo (Bosnia and Herzegovina)
 5. University of Tirana (Albania)

Legjobb leadott írásbeli kereset:

 1. Eötvös Loránd University (Hungary)
 2. University of Rijeka (Croatia)
 3. National Research University (Russia)

Legjobb szóbeli teljesítmény:

 1. Mihovil Miholić, University of Rijeka (Croatia)
 2. Olivér Németh, Eötvös Loránd University (Hungary)
 3. Alexandra Șipoteanu, University of Bucharest (Romania)

A díjakat Dr. Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára adta át, aki nagy sikert aratott köszöntőjében hangsúlyozta a perbeszédmondó versenyek fontosságát a régió joghallgatói számára.

A világdöntőre a legjobb 32 csapat számára 2020. március 30. - április 3. között kerül majd sor az University of Oxford szervezésében.

A 2019/2020-as budapesti regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Angyal Márton, Bálint Janka, Gyetván Dorina, Hevesi-Tóth Mirtill, Németh Olivér. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt.

Támogatóink

Igazságügyi Minisztérium
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal

CMS Cameron McKenna Nabarro
Olswang LLP Hungary

Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda Andersen Global
Gárdos, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest
ELTE Tehetséggondozási Tanács

Budapesti perbeszédmondó verseny 2019 (Fotók: Gelbmann Márta)

Budapesti perbeszédmondó verseny 2019 (Fotók: Gelbmann Márta)

0

/

0

0

/

0