Ismét a világ legjobb tizenhat csapata között az ELTE ÁJK médiajogászai

2019.04.15.
Ismét a világ legjobb tizenhat csapata között az ELTE ÁJK médiajogászai
A 2018/2019-es tanévben immár negyedik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi és szólásszabadsági nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. Az oxfordi világdöntőn 2019 áprilisában ismét a világ legjobb tizenhat csapata közé jutott az ELTE ÁJK csapata a több mint 350 jogi egyetem részvételével zajló versenyen. Az egyéni teljesítményeket tekintve Tatár Attila a 10. helyen végzett a Best Oralist kategóriában.

A tavalyi évhez hasonlóan az ELTE ÁJK hallgatói – a Budapesten 2018 decemberében megrendezett délkelet-európai válogató megnyerésével – idén is bejutottak a világ legjobb harminchat csapata közé. A világdöntőn, amelynek minden évben a University of Oxford a házigazdája, a sorsolás nehéz mérkőzéseket hozott, hiszen a csoport négy tagjából hárman regionális válogatót nyerve jutottak ki Oxfordba. A csoportmérkőzések során három egyetemmel mérhették össze hallgatóink a tudásukat: alperesi oldalon állva az amerikai válogatót megnyerő Osgoode Hall Law School, York University, Canada és a University of Tehran, Iran csapatával, míg felperesi oldalon érvelve a a közel-keleti válogatót megnyerő Cairo University, Egypt együttesével. A csoportkör mérkőzései után az ELTE ÁJK csapata ismét bekerült a világ tizenhat legjobbja közé, ahol már csak négy egyetem képviselte az európai kontinenst.

A legjobb tizenhat között a sorsolás szeszélyeinek köszönhetően újfent egy regionális válogatós nyertes, a dél-ázsiai válogatót megnyerő Gujarat National Law University, India csapatával került össze az Eötvös Loránd Tudományegyetem, és alperesként érvelve a lehető legszorosabb, 5-4-es arányban esett ki a küzdelmekből. A mérkőzés színvonalát mutatja, hogy a maximális 900 pontból 6 pontnyi különbség volt a győztes csapat javára.

A csapat stabilitását és fejlődését jól jelzi az alábbi adatsor:

Év Regionális válogató Világdöntő
2015/2016 V. hely ---
2016/2017 III. hely Top 36
2017/2018 II. hely Top 16
2018/2019 I. hely Top 16

Az idei világdöntőt a University of Philippines, Philippines nyerte meg a meglepetéscsapat, a National University of Kyiv-Mohyla Academy, Ukraine ellen. Az idei hivatalos case az alábbi linken olvasható.

A 2018/2019-es oxfordi világdöntőn résztvevő csapat joghallgató tagjai: Erdősi Rebeka, Gyetván Dorina, Kiss Nóra, Mező Emese, Sziládi Péter és Tatár Attila. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt.

A kiemelkedő eredményhez szívből gratulálunk a csapattagoknak és felkészítőiknek egyaránt!

A versenyen való részvétel az Igazságügyi Minisztérium oktatásfejlesztési programja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a PwC-tag Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda, a Frank Ignác Alapítvány, illetve az ELTE Tehetséggondozási Tanács támogatásával valósult meg.

Oxfordi perbeszédmondó verseny 2019

Oxfordi perbeszédmondó verseny 2019

0

/

0

0

/

0