Consilium Peritorum 2018

2018.12.07.
Consilium Peritorum 2018
2018. december 7-én szervezte meg a hagyományos Consilium Peritorum elnevezésű szakmai programot az Országos Bírósági Hivatal, melyen tanszékünk vezetője, Mezey Barna is előadást tartott.

Múlt nélkül nincs jövő - emlékeztette az újonnan kinevezett bírák, bírósági titkárok és fogalmazók hagyományos gyűlésének, a 2012 óta megrendezett Consilium Peritorum résztvevőit az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Handó Tünde a háromszáz fős hallgatóság előtt arról beszélt, hogy milyen fontos a hagyományápolás és a bíróságtörténeti emlékek kutatása. Az eseményen Majláth György országbíróra is emlékeztek. „Fiat Iustitia” Majláth György gyilkosainak pere címmel tekinthettek meg perjátékot a résztvevők az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Perjátszó Körének előadásában. Mezey Barna professzor, az ELTE Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezetője a magyar igazságszolgáltatás szervezetének átalakításáról tartott előadást, tekintettel Majláth György szerepére a reformok alakításában.

Ezen az eseményen adja át az OBH elnöke minden évben a Mailáth György Tudományos Pályázat díjait is. Idén a pályázaton Kovács Andrea "A közösségi média jogi minősítésének lehetőségei" című dolgozatával joghallgatói tagozaton, polgári jogi szekcióban II. helyezést nyert el. A pályamű témavezetője Gosztonyi Gergely volt.