Büszkeségre okot adó teljesítményt nyújtottak az ELTE ÁJK médiajogászai

2021.04.20.
Büszkeségre okot adó teljesítményt nyújtottak az ELTE ÁJK médiajogászai
A 2020/2021-es tanévben hatodik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton-ön. A verseny oxfordi Világdöntőjébe nyolc regionális válogatón keresztül vezetett az út. A magyar csapatok a dél-kelet-európai regionális válogatón indulhattak, amelynek a University of Oxford felkérésére idén is – immár harmadik alkalommal – az ELTE volt a házigazdája.

Az oxfordi Világdöntő 2021. április 12-16. között került megrendezésre, és idén csak a legjobb 24 csapat juthatott el ide a világ minden tájáról.

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Jo Xana és a Social Democratic Workers Union), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Ized) oldaláról. A jogeset alapján egy addig ismeretlen vírus kezd el terjedni, és az ország lakosságát betegség és halál támadja meg. Az állam - kétséges jogi megoldással - rendkívüli helyzetet hirdet, és egy helyszínre szorítja a gyülekezési szabadság gyakorlásának lehetőségét, míg az online gyülekezés betiltásra kerül. A rendkívüli helyzet ürügyén ráadásul az egészségügy privatizációját is el akarják végezni. Ezellen fellép a szakszervezet, de nem az engedélyezett helyszínen, hanem az egyik privatizálandó kórház előtt. A tüntetők elzárják a kórház bejáratát, erre válaszként pedig a rendvédelmi erők erőszakkal oszlatják fel a tüntetést, a szakszervezet vezetőjét pedig bíróság elé állítják. A jogesetben így a szólásszabadság és a gyülekezési szabadság alapjogi ütközéseit ugyanúgy vizsgálni kellett, mint a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat. 

A koronavírus-járvány (COVID-19) miatt a megszokott személyes megjelenés helyett idén az egész verseny az online térben folyt le: a csapatok így a modern technológiai eszközeinek használatával, online érveltek az álláspontjuk mellett. A szóbeli érvelések pontozásához adódtak hozzá azután a korábban benyújtott írásbeli keresetek értékelései.

E speciális helyzetnek köszönhetően a 24 csapat mindegyike idén csak 3-3 mérkőzést játszott a Világdöntőben, így az ELTE először a National Law School of India University, Bangalore csapatával, másodszor a Cavendish University, Uganda együttesével, míg harmadiknak a University of Dhaka, Pakistan joghallgatóival mérkőzhetett meg. Az idei évben - a megszokottaktól eltérően - csak a legjobb négy csapatot nevezték meg, akik az elődöntőket játszhatták, a többi csapatot nem rangsorolták. A legjobb négy közé az ELTE sajnos nem jutott be. A végső győztes első ellenfelünk, a National Law School of India University, Bangalore lett, aki a döntőben a City, University of London-t győzte le nemes küzdelemben.

A 2020/2021-es oxfordi világdöntőn résztvevő csapat tagjai: Benyovszki Lili Anna, Horváth Réka Mercédesz, Huszár Daniella, Pásztor Csaba, Pribula Eszter, Szabó Patrik. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját Dr. Gyetván Dorina, Dr. Kovács Andrea, Dr. Mező Emese és Dr. Tatár Attila Ph.D.-hallgatók segítették.

Az eredményhez szívből gratulálunk a csapattagoknak és felkészítőiknek egyaránt! Külön köszönjük támogatóink nélkülözhetetlen segítségét!

Támogatóink

Igazságügyi Minisztérium
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal

Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP Ügyvédi Iroda

Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda
Gárdos, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest
ELTE Tehetséggondozási Tanács
ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzat