Bronzérmet szerzett, így az oxfordi világdöntőbe jutott az ELTE ÁJK csapata a nemzetközi médiajogi perbeszédversenyen

2021.12.11.
Bronzérmet szerzett, így az oxfordi világdöntőbe jutott az ELTE ÁJK csapata a nemzetközi médiajogi perbeszédversenyen
A 2021/2022-es tanévben hetedik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton-ön. A verseny oxfordi világdöntőjébe nyolc regionális válogatón keresztül vezet az út. A magyar csapatok a dél-kelet-európai regionális válogatón indulhattak, amelynek a University of Oxford felkérésére idén is – immár negyedik alkalommal – az ELTE volt a házigazdája. Az ELTE csapata a harmadik helyet szerezte meg a regionális válogatón, emellett pedig első helyezést szerzett a legjobb írásbeli keresetek versenyében, és Bálint János révén megnyerte a legjobb szóbeli teljesítmény díját is.

Az ELTE hallgatóinak a tavalyi tanévben is sikerült a regionális fordulóból a világdöntőre kvalifikálniuk magukat, ahol a világ legjobb csapatai közé jutottak. Az angol szaknyelv folyamatos használata által már az írásbeli anyagok megírása alatt rengeteget fejlődtek, amit a szóbeli fordulóra való felkészülés csak megerősített. Az idei perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Emilia Bos, Sargon elnöke és Santos Darl, népszerű közösségi média influencer és egyben köztudott Bos támogató), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Sargon) oldaláról. A jogeset a heves és kiélezett sargoni választási időszak alatt zajlik, amely során mind Bos, mind Darl provokatív kijelentéseket tesz a legnépszerűbb közösségi média platformon, a Natteren a Phi, azaz az ország legnagyobb vallása és annak gyakorlata kapcsán. Ráadásul Bos, az ország elnöke a szavazatszámláláskor felveti a csalás gyanúját is posztjaiban. Mikor egyértelművé kezd válni, hogy Bos elveszíti a választásokat, az elnök indulatos kirohanást intéz a Natteren. A jogesetben – a 2021. januári Capitol Building elleni, a valóságban is megtörtént támadáshoz hasonlóan – Bos posztja után pillanatokkal (mely egy kétes megítélésű hashtaget es az ‘Állítsák meg a csalást’ kifejezést tartalmazott), egy csoport megtámadja a Választási Bizottság épületét. A Natter ezt követően kétséges gyakorlatot alkalmaz: előbb felfüggeszti, majd később véglegesen törli Bos fiókját gyűlöletbeszédért és választásokkal kapcsolatos tények dezinformálásáért, míg Darlnak 55 posztját törlik, mivel azok szerintük olyan hashtageket és kifejezéseket tartalmaztak, amelyek gyűlöletbeszédet közvetítettek. A jogeset számtalan kérdés megvizsgálására invitálta a versenyzőket: meddig terjed a szólásszabadság – legyen szó vallásokról vagy politikai beszédről –, deplatformizálhatja-e egy közösségi média oldal egy adott ország elnökét vagy prominens influencerét, mennyiben tekinthetők jogforrásnak egy közösségi média oldal közösségi alapelvei, vagy éppen mikortól számít egy üzenet erőszakra való felhívásnak. Az esethez a versenyzőknek a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat is tanulmányozniuk kellett.

A regionális fordulóra tíz csapat adott le a régióból írásbeli keresetet. A perbeszédekben, amelyek előadására 33-33 perc állt a csapatok rendelkezésre, az ezekben foglalt érvekre támaszkodva kellett meggyőzni a mindig három tagból álló nemzetközi bírói testületet, akik szabadon kérdezhettek az éppen beszédet mondóktól. A fiktív bíróságot a szakterületükön elismert – magyar és külföldi – jogászok, egyetemi oktatók, korábbi perbeszédversenyen résztvevő versenyzők és gyakorló szakemberek alkották – idén 44-en –, akik a résztvevő csapatok számára hasznos szakmai útravalót tudtak átadni.

A 2021. december 7-10. között – a vírushelyzet miatt – online formában megrendezett budapesti fordulóban a Preliminary Rounds során egyszer felperesi és kétszer alperesi oldalon versenyzett, és mindháromszor nyert csapatunk. Azután a kieséses jellegű Play-off-ban az ELTE az elődöntőben – a sorsolásnak köszönhetően felperesként – szoros küzdelemben az orosz Lomonosov Moscow State University csapatától 2-1-es vereséget szenvedett. Utolsó mérkőzésén a kisdöntőben a szlovén University of Ljubljana csapatát alperesként 3-0-ra legyőzve, az ELTE a harmadik helyet szerezte meg a regionális válogatón. Az ELTE csapata emellett első helyezést szerzett a legjobb írásbeli keresetek versenyében, és Bálint János révén megnyerte a legjobb szóbeli teljesítmény díját is.

A regionális forduló végeredménye:

 1. University of Sarajevo (Bosnia and Herzegovina)
 2. Lomonosov Moscow State University (Russia)
 3. Eötvös Loránd University (Hungary)
 4. University of Ljubljana (Slovenia)
 5. University of Bucharest (Romania)
 6. University of Vienna (Austria)
 7. National Research University Higher School of Economics (Russia)
 8. Masaryk University (Czech Republic)
 9. Sapientia Hungarian University of Transylvania (Romania)
 10. University of Tirana (Albania)

Legjobb leadott írásbeli kereset:

 1. Eötvös Loránd University (Hungary)
 2. Lomonosov Moscow State University (Russia)
 3. University of Bucharest (Romania)

Legjobb szóbeli teljesítmény:

 1. Mr. János Bálint – Eötvös Loránd University
 2. Ms. Lara Berger – University of Vienna
 3. Ms. Abela Rastoder – University of Sarajevo
 4. Ms. Terézia Lazarová – Masaryk University
 5. Mr. Timotej Klinc – University of Ljubljana
 6. Mr. Călin Alexandru-Nicolae – University of Bucharest
 7. Ms. Daria Kuraksa – National Research University Higher School of Economics
 8. Ms. Elita Manasyan – Lomonosov Moscow State University 
 9. Ms. Boglárka Iklandi – Sapientia Hungarian University of Transylvania
 10. Mr. Aurel Bekteshi – University of Tirana

Best newcomer

Ms. Terézia Lazarová – Masaryk University

Spirit of the competition

Sapientia Hungarian University of Transylvania (Romania)

 

A világdöntőre a legjobb 24 csapat számára 2022. áprilisában között kerül majd sor az University of Oxford szervezésében.

A 2021/2022-es budapesti regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Bálint János, Kenéz Kende, Kovács Szabina, Lendvai Gergely, Pollák György. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját Dr. Gyetván Dorina és Dr. Tatár Attila Ph.D.-hallgatók segítették.

 

Az eredményhez szívből gratulálunk a csapattagoknak és felkészítőiknek egyaránt! Külön köszönjük támogatóink nélkülözhetetlen segítségét!

Támogatóink a 2021/2022-es tanévben

Igazságügyi Minisztérium
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal
Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda
Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest

CMS Budapest