A világ legjobb tizenhat csapata között az ELTE ÁJK médiajogászai

2018.04.13.
A világ legjobb tizenhat csapata között az ELTE ÁJK médiajogászai
A 2017/2018-as tanévben immár harmadik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi és szólásszabadsági nemzetközi perbeszédmondó versenyen, ahol az oxfordi világdöntőn 2018 áprilisában a világ legjobb tizenhat csapata közé jutottak.

A tavalyi évhez hasonlóan az ELTE ÁJK hallgatói – a Zágrábban 2017 decemberében megrendezett regionális válogatón keresztül – idén is bejutottak a világ legjobb negyven csapata közé. A világdöntőn, amelynek minden évben a University of Oxford a házigazdája, a csoportmérkőzések során három egyetemmel mérhették össze tudásukat: alperesi oldalon állva a Renmin University, China és a Mansourah University, Egypt csapatával, míg felperesi oldalon érvelve a tavalyi negyeddöntős National University of Kyiv-Mohyla, Ukraine együttesével. A csoportkör során a kínai kollégákat 8,5-0,5 arányban, az ukrán kollégákat egy kiegyensúlyozott mérkőzésen 5-4 arányban, míg az egyiptomi kollégákat 7-2 arányban sikerült felülmúlni. Ennek következtében az ELTE ÁJK csapata háromból három győzelemmel került be a világ tizenhat legjobb csapata közé, ahol négy csapat képviselte csak az európai kontinenst.

A legjobb tizenhat között az Osgoode Hall Law School, York University, Canada csapatával került össze az Eötvös Loránd Tudományegyetem, és felperesként érvelve 6-3 arányban esett ki a küzdelmekből. A világdöntőt a University of San Carlos, Philippines nyerte meg a tavalyi győztes Singapore Management University csapata ellen.

Az idei eredmény, azaz a világ legjobb tizenhat csapata közé kerülés a legjobb, amit eddig az ELTE ÁJK csapata elért. Az idei hivatalos case az alábbi linken olvasható.

A 2017/2018-as oxfordi világdöntőn résztvevő csapat joghallgató tagjai: Erdősi Rebeka, Kovács Andrea, Mozsolits András, Szalai Flóra, Tatár Attila. A felkészítő oktató Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját Dr. Zanathy Anna Ph.D.-hallgató segítette.

A versenyen való részvétel az Igazságügyi Minisztérium oktatásfejlesztési programja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a PwC-tag Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda, a Frank Ignác Alapítvány, illetve az ELTE Tehetséggondozási Tanács támogatásával valósult meg.

Oxfordi perbeszédmondó verseny 2018

Oxfordi perbeszédmondó verseny 2018

0

/

0

0

/

0