Ismét az oxfordi döntőbe jutott az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen

2017.12.27.
Ismét az oxfordi döntőbe jutott az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen
A 2017/2018-as tanévben immár harmadik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi és szólásszabadsági nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Prince Media Law Moot Court Competiton-ön. A verseny oxfordi világdöntőjébe hét regionális válogatón keresztül vezet az út. Magyarország a délkelet-európai regionális válogatón indulhatott, így az ELTE ÁJK csapata is a zágrábi versenyre készülhetett fel.

A 2016/2017-es tanévben sikerült a regionális fordulóból a világdöntőre eljutni, így a cél most is ugyanez volt. Az angol szaknyelv folyamatos használata által már az írásbeli anyagok megírása alatt rengeteget fejlődtünk, amit a szóbeli fordulóra való felkészülés csak megerősített. A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők, mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam oldaláról. Az írásbeli anyagban leadott érveket lehetett felhasználni a beszédekhez, amelyek előadására 45-45 perc állt a csapatok rendelkezésre. Az előadást egy három tagból álló nemzetközi bírói testület pontozta, akik szabadon kérdezhettek az éppen beszédet mondóktól.

A 2017. december 21-23. között megrendezett zágrábi fordulóban kétszer alperesi és kétszer felperesi oldalon versenyzett a csapatunk, és a verseny végén - egy ponttal lemaradva a győztes University of Belgrade csapatától - a második helyet szereztük meg a regionális válogatón. A harmadik helyre a házigazda, University of Zagreb csapata futott be. A világdöntőre az első három helyezett csapat kvalifikálta magát.

A regionális forduló végeredménye:

  1. University of Belgrade, Faculty of Law - 86 pont
  2. Eötvös Loránd University, Faculty of Law - 85 pont
  3. University of Zagreb, Faculty of Law - 76 pont

A világdöntőre a legjobb 40 csapat számára 2018. április 9-13. között kerül majd sor az University of Oxford szervezésében.

A 2017/2018-as zágrábi regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Erdősi Rebeka, Kovács Andrea, Mozsolits András, Szalai Flóra, Tatár Attila. A felkészítő oktató Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját Dr. Zanathy Anna Ph.D.-hallgató segítette.

 

A versenyen való részvétel az Igazságügyi Minisztérium oktatásfejlesztési programja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa támogatásával valósult meg.

Az ELTE ÁJK csapata Zágrábban

Az ELTE ÁJK csapata Zágrábban

0

/

0

0

/

0