A hatodik helyet szerezték meg az oxfordi online világdöntőn az ELTE ÁJK médiajogászai

2020.04.06.
A hatodik helyet szerezték meg az oxfordi online világdöntőn az ELTE ÁJK médiajogászai
A 2019/2020-as tanévben immár ötödik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. Az idei online világdöntőn az ELTE ÁJK csapata a megsüvegelendő hatodik helyezést érte el, így a második legjobb európai csapat lett.

A tavalyi évhez hasonlóan az ELTE ÁJK hallgatói – a Budapesten 2019 decemberében megrendezett délkelet-európai regionális válogató megnyerésével – idén is bejutottak a világ legjobb harminchat csapata közé.

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (A, B és X), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Surya) oldaláról. A jogesetben egy maszkot viselő férfi szólította fel a követőit egy metaforikus kifejezéseket használó videoüzenetben, hogy a kisebbséghez tartozó vallás képviselőit térítsék át a többségi vallásra. Az üzenet elhangzása után erőszakos cselekmények történtek a fővárosban, és az állam a maszkos férfi személyes adatait bírósági engedély nélkül kérte ki a videót közzétevő médiaszolgáltatótól. A jogesetben így a szólásszabadság és a vallásszabadság alapjogi ütközéseit ugyanúgy vizsgálni kellett, mint a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat. Ráadásul a jogalkotási és eljárásjogi problémák mellett az adatvédelem és a közvetítői szolgáltatói felelősség kérdései is terítékre kerültek.

A világszerte tomboló koronavírus-járvány (COVID-19) miatt a házigazda University of Oxford a verseny átalakítása mellett volt kénytelen dönteni: a megszokott személyes megjelenés helyett az egész verseny az online térben folyt le. A csapatoknak így napok alatt át kellett alakítaniuk a teljes felkészülésüket, és a modern technológiai eszközeinek használatával, online érveltek az álláspontjuk mellett. Ennek pontozásához adódtak hozzá azután a korábban benyújtott írásbeli keresetek értékelései.

A 2019/2020-as online világdöntőn az ELTE ÁJK hallgatói a megsüvegelendő hatodik helyezést érték el, így – a házigazda után – a második legjobb európai csapat lettek. Az eredmény a délkelet-európai regionális válogató színvonalát is mutatja. Az idei világdöntőt a Singapore Management University nyerte meg a University of Oxford ellen.

Az idei világdöntő végeredménye:

1st place: Singapore Management University, Singapore
2nd place: University of Oxford, United Kingdom
3rd place: University of Malaya, Malaysia
4th place: China University of Political Science and Law, China
5th place: National University of Singapore, Singapore
6th place: Eötvös Loránd University, Faculty of Law, Hungary
7th place: National Law School of India University, Bangalore, India
8th place: University of Luxembourg, Luxembourg
9th place: Birzeit University, Palestine
10th place: National University of Kyiv-Mohyla Academy, Ukraine

A 2019/2020-as oxfordi világdöntőn résztvevő csapat joghallgató tagjai: Angyal Márton, Bálint Janka, Gyetván Dorina, Hevesi-Tóth Mirtill, Németh Olivér. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját Dr. Kovács Andrea, Dr. Tatár Attila és Dr. Zanathy Anna, Ph.D.-hallgatók segítették.

A kiemelkedő eredményhez szívből gratulálunk a csapattagoknak és felkészítőiknek egyaránt! Külön köszönjük támogatóink nélkülözhetetlen segítségét!

Támogatóink

Igazságügyi Minisztérium
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal

CMS Cameron McKenna Nabarro
Olswang LLP Hungary

Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda Andersen Global
Gárdos, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest
ELTE Tehetséggondozási Tanács
Frank Ignác Alapítvány

Oxford 2020

Oxford 2020

0

/

0

0

/

0