65 éves a Bírósági Határozatok

2018.10.10.
65 éves a Bírósági Határozatok
1953 októberében jelent meg a Bírósági Határozatok első száma. A 65 éves jubileum alkalmából a Kúria 2018. október 8-án tudományos tanácskozást rendezett. A legfőbb ítélkező fórum dísztermében a történeti visszatekintés mellett a kiadvány jelentőségéről, szerkezeti és tartalmi változásairól hallhattak előadásokat az érdeklődők.

A jelenlévőket Darák Péter, a Kúria elnöke köszöntötte. A nyitóelőadást munkatársunk Bódiné Beliznai Kinga tartotta, aki a Bírósági Határozatoknak az országos ítélkezés irányításában játszott szerepéről és az elmúlt évtizedek szerkesztési elveiről és azok megújulásáról beszélt. A közönség bepillantást nyerhetett az első számokban megjelent büntető és polgári bírósági határozatokba, azoknak a korszak jogi és politikai sajátosságaihoz igazodó érdemi részébe és jogi nyelvezetébe. Zinner Tibor a második világháború utáni, különöse az 1950-es években zajló ítélkezésről szólt, előadásának témája "Sztálin halála után is tovább a sztálini úton. Egy legfelsőbb bírósági elvi döntés elmaradásának margójára" volt. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a hetvenes és a nyolcvanas évek Bírósági Határozataiból szemezgetve vetette össze a korszak jelentős külföldi és hazai történelmi eseményeit a Bírósági Határozatokban megjelent jogesetekkel, állásfoglalásokkal, illetve elvi döntésekkel. Vaskúti András kúriai bíró a rendszerváltást követő évtizedek köteteiről beszélt, kiemelve a XX-XXI. század fordulójához köthető arculati, grafikai és tartalmi megújulásokat.

A havonta megjelenő folyóirat 2013-tól a Kúriai Döntések elnevezést viseli. 2014-től pedig már elektronikusan is elérhető a www.kuriaidontesek.hu oldalon.