Nemzetközi konferencia a tárhelyszolgáltatók felelősségi kérdéseiről

2019.08.24.
Nemzetközi konferencia a tárhelyszolgáltatók felelősségi kérdéseiről
2019. szeptember 11-én nemzetközi konferenciát szervez az ELTE ÁJK „A tárhelyszolgáltatók felelősségi kérdései: Ha létezik gyors, könnyű és tartós megoldás, kérlek, azonnal szóljatok!” címmel. A konferenciát Varga István, a Kar tudományos ügyekért felelős dékánhelyettese nyitja meg, míg a központi előadást Charlotte Altenhöner-Dion (Head of Internet Governance Unit, Council of Europe) tartja.

Az egy napos szimpózium az Európai Unió Horizon 2020 programjának támogatásával valósul meg a „COMPACT - social media and convergence” projekt keretein belül. Az eseményre kilenc országból érkezik tizennyolc felkért felszólaló, és az esemény fő célja, hogy a politikai döntéshozók, a kutatók, a nem kormányzati (civil) szervezetek képviselői és más érdekelt felek közösen beszéljenek a közösségi médiára vonatkozó megfelelő szabályozási keretekről. A konferenciát Gosztonyi Gergely szervezi Kovács Andrea és Tatár Attila Ph.D.-hallgatók segítségével.

A konferencia végleges programja

A résztvevők listája

A konferencia Facebook eseménye


Manapság a vélemények és gondolatok cseréje hatalmas hálózatokon keresztül zajlik, és ezeket főleg magánvállalatok birtokolják. Az olyan technológiai óriások, mint a Google, a Facebook vagy a Twitter fontos szerepet játszanak mindennapi életünkben, bár a legtöbb embernek nincs kellő tudása a jogi helyzetükről. Emellett minden nap új és új kifejezéseket kell megtanulnunk: fake news, gyűlöletbeszéd, deepfake, felejtés joga. Manapság egyre növekvő nyomást tapasztalunk a kormányok részéről a tárhelyszolgáltatók irányába, hogy megakadályozzák vagy eltávolítsák (szinte) az összes olyan jogellenes tartalmat, mint a gyűlöletbeszéd, rágalmazás, a magánélet megsértése, a szerzői jogok megsértése és hasonlóak. Hogyan lehet ezt a felelősséget szabályozni? Hogyan lehet egy társaságot felelõssé tenni harmadik fél által feltöltött tartalmakért? Hogyan kapcsolódik mindez az előzetes cenzúrához?

A két fő szabályozási rendszert egyaránt kritika érte: a kínai szigorú rendszert a merevsége miatt, az Egyesült Államokban és az EU-ban található ún. ’biztonságos kikötőt’ pedig a mentességek miatt. De mi történne, ha tényleg elkezdenénk kötelezni a tartalomszolgáltatókat minden tartalom figyelésére? Lehetséges ez egyáltalán technikailag, ha minden percben (!) 500 órányi videotartalmat töltenek fel a felhasználók fel a YouTube-ra? A felhasználók által létrehozott tartalom proaktív eltávolítása befolyásolja-e a szólásszabadságot, a szabad kultúrát vagy az online közösségeket? Vajon elvezet-e mindez valamilyen orwelli manipulációhoz, cenzúrához vagy egy virágzó új technológia végéhez?

Nyilvánvalónak tűnik, hogy egyelőre senki sem végezte el megfelelően a házi feladatát. Jobb jogalkotásra, önszabályozásra és megfontoltabb felhasználókra is szükség lenne.

 


The symposium will happen in cooperation with the Internet Generation Forum (IGF) Budapest.

 


This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 762128.