Mezey Barna előadása

2023.09.16.
Mezey Barna előadása
2023 szeptember 15 én Jogtörténészek, esetek, oklevelek címmel Mezey Barna professor emeritus tartott előadást a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára által szervezett konferencián.

Szeptember 15-én 100 éve történt, hogy a Budai várban, a Bécsi kapu téren álló Országos Levéltárba évtizedekig tartó tervezgetés és évekig tartó építkezés után beköltöztek a levéltárosok. A nemzet írásbeli örökségének őrzői megkezdték munkájukat e csodálatos épületben. Az Országos Levéltár munkatársai azóta is használják az épületet, itt is óvják a rájuk bízott iratokat. Szeretik, büszkék a magyar levéltáros szakma központi épületére. Az épület 100 év után is magyar és külföldi látogatók ezreit vonzza, jóllehet falain az 1945. évi belövések mellett az 1956-os golyónyomok is megtalálhatók.

2023. szeptember 15-én, a 100. évforduló kapcsán az Országos Levéltár vezetése felkérte intézményi partnereit, kutatókat, a levéltár használóit, hogy egy konferencia keretében osszák meg velük gondolataikat, emlékeiket, élményeiket az Ország Levéltáráról.