Egy arany- és egy bronzérmet szerzett az ELTE ÁJK csapata a nemzetközi médiajogi perbeszédversenyen

2024.02.04.
Egy arany- és egy bronzérmet szerzett az ELTE ÁJK csapata a nemzetközi médiajogi perbeszédversenyen
A 2023/2024-es tanévben kilencedik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton-ön. A verseny oxfordi világdöntőjébe hat regionális válogatón keresztül vezet az út. A magyar csapatok az európai regionális válogatón indulhattak, amelynek a University of Paris volt a házigazdája. Az ELTE egy arany- és egy bronzéremmel gazdagabban tért haza Párizsból.

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Una és OneAI), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Cero) oldaláról. A jogesetben Una, egy híres közösségi média influencer posztjainak előállításához felhasználókat utánzó, közösségi média posztokat generáló mesterséges intelligencia-vezérelt szoftvert (run-my-social-media) használt. Az egyik, szoftver által generált posztjában szolidaritását fejezte ki a szomszédos államban zajló polgárháború lázadó csoportjával. Az állam elítélte Unát és a szoftvert fejlesztő céget (OneAI) terrorizmus dicsőítéséért. Unát egy év felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték, valamint egy hónapra eltiltották bármely közösségi média használatától; OneAI-nak pedig pénzbüntetés terhe mellett a szoftver működését is fel kellett függesztenie egy hónapra. Az esetben felmerülnek mind a terrorizmus, valamint mesterséges intelligencia szabályozásának kérdései, mind a szólásszabadsághoz és az információk terjesztéséhez való jog. A versenyzők a nemzetközi emberi jogi bíróságok gyakorlatának feltérképezésével érveltek a verseny bírósága előtt.

Az európai regionális fordulóra több mint harminc csapat adott le írásbeli keresetet, közülük pedig a legjobb tizenkét csapat kapta meg a lehetőséget, hogy személyesen is előadhassa keresetét Párizsban. A perbeszédekben, amelyek előadására 45-45 perc állt a csapatok rendelkezésre, az ezekben foglalt érvekre támaszkodva kellett meggyőzni a három tagból álló nemzetközi bírói testületet, akik szabadon kérdezhettek az éppen beszédet mondóktól. A zsűrit a szakterületükön elismert jogászok, egyetemi oktatók, korábbi perbeszédversenyen résztvevő versenyzők és gyakorló szakemberek alkották, akik a résztvevő csapatok számára hasznos szakmai útravalót tudtak átadni. A versenyzők az angol szaknyelv folyamatos használata által már az írásbeli keresetek elkészítése alatt rengeteget fejlődtek, amit a szóbeli fordulóra való felkészülés csak megerősített.

A 2024. január 31. és február 2. között megrendezett párizsi fordulóban a Group Stage során kétszer felperesi és egyszer alperesi oldalon versenyzett csapatunk. A csoportmérkőzések során a University of Oxford (United Kingdom) csapatát 9-0-ra, a University of Dublin (Ireland) csapatát szintén 9-0-ra legyőzve, míg a kijevi Taras Shevchenko National University (Ukraine) csapatától szoros 5-4-es vereséget szenvedve bronzérmet szerzett az ELTE. A döntőben a University of Cambridge szerezte meg az első helyet, míg a második a University of Vienna lett.

A regionális forduló harmadik helye kvalifikált a világdöntőre, amelyre a legjobb 24 csapat között 2024 áprilisában kerül majd sor az University of Oxford szervezésében. Az ELTE csapata emellett aranyérmet szerzett a legjobb írásbeli keresetek versenyében.

Az európai regionális forduló végeredménye:

  1. University of Cambridge, United Kingdom
  2. University of Vienna, Austria
  3. Eötvös Loránd University (ELTE), Hungary
  4. University of Ljubljana, Slovenia
  5. Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine
  6. National and Kapodistrian University of Athens, Greece

Legjobb leadott írásbeli kereset:

  1. Eötvös Loránd University (ELTE), Hungary
  2. Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine

Legjobb szóbeli teljesítmény:

  1. Tsz Yu Jill Lam, University of Cambridge, United Kingdom
  2. Chak Kei Lau, University of Cambridge, United Kingdom

A 2023/2024-es párizsi regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Darcsi Barbara, Kovács Ábel Bulcsú, Nagy Vanda, Németh Viktor. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját nagymértékben segítették korábbi csapattagok co-coach-ként (Dr. Bálint János, Dr. Góth Mária, Dr. Huszár Daniella, Dr. Lendvai Gergely Ferenc).

 

Támogatóink

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal
Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest
CMS Budapest
ELTE Tehetséggondozási Tanács
Frank Ignác Alapítvány