Nemzetközi médiajogi perbeszédverseny az ELTE ÁJK-n

2022.11.25.
Nemzetközi médiajogi perbeszédverseny az ELTE ÁJK-n
2022. december 1. és 3. között Karunkon kerül megrendezésre a University of Oxford által alapított Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition nemzetközi médiajogi perbeszédverseny regionális válogatófordulója. Minden mérkőzés nyitott a nagyközönség számára. Jöjjenek el, és drukkoljunk közösen az ELTE csapatának (Benyovszki Lili Anna, Góth Mária, Nagy Balázs, Nemere Péter, Pribula Eszter)!

Az immár tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő válogatófordulót – Belgrád és Zágráb után – ötödszörre rendezi meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Budapesten. A verseny egyik specialitása, hogy a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition az egyetlen ún. "Grand Slam" perbeszédmondó verseny a világon, amelynek regionális válogatófordulóját hazánk szervezheti.

A versenyen a Dél- és Közép-Kelet-európai régióból a médiajog, a szólásszabadság, az adatvédelem és az infokommunikáció iránt érdeklődő hallgatók mérik össze jogi tudásukat és érvelési készségeiket angol nyelven. Idén 10 ország (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Ukrajna) legnevesebb egyetemeiről 12 csapat érkezik a versenyre, és őket minden meccsen három fős zsűri értékeli.

A 44 fős zsűripanel tagjai között idén – többek között – köszönthetjük Dr. Koltay Andrást, az NMHH elnökét, Dr. Klenanc Miklóst, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal partner ügyvédjét, Dr. Domokos Mártont és Dr. Horváth Katalint, a CMS ügyvédjeit, Dr. Szabó Tamást, a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda Andersen Global partner ügyvédjét, Dr. Benkő Bolglárkát az Emberi Jogok Európai Bírósága jogászát vagy vagy Dr. Maksym Dvorovyi-t, az Ukrán Parlament médiajogi tanácsadóját. A zsűrit a fentiek mellett a szakterületükön elismert – magyar és külföldi – jogászok, egyetemi oktatók, korábbi perbeszédversenyen résztvevő versenyzők és gyakorló szakemberek alkotják, akik a résztvevő csapatok számára hasznos szakmai útravalót tudnak átadni.

Az idei jogeset innen letölthető.

A verseny pontos menetéről és helyszíneiről - a hivatalos versenykiadvány mellett - az A épület bejáratánál elhelyezett táblák nyújtanak felvilágosítást. 

Minden mérkőzés nyitott a nagyközönség számára. Jöjjenek el, és drukkoljunk közösen az ELTE csapatának (Benyovszki Lili Anna, Góth Mária, Nagy Balázs, Nemere Péter, Pribula Eszter)!

Hivatalos versenykiadvány
Végleges menetrend és térképek

Az ELTE csapatának mérkőzései a csoportkör során

2022. december 1. (csütörtök), 13:30-15:30, Kari Tanácsterem, Respondent
2022. december 2. (péntek), 09:00-11:00, Kari Tanácsterem, Respondent
2022. december 2. (péntek), 11:30-13:30, Kari Tanácsterem, Applicant

Támogatóink

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Igazságügyi Minisztérium
Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal
Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda
Bird & Bird Budapest
CMS Budapest
Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda

Libri Könyvesboltok

Frank Ignác Alapítvány