Nemzetek és államok a Duna Régióban

2017.09.07.
Nemzetek és államok a Duna Régióban
2017. szeptember 3 és 10. között rendezték meg az Eberhard Karl Universität Tübingen, az Universitatea Babes-Bolyai és az Eötvös Loránd Tudományegyetem immáron második Nyári Akadémiáját (ez évben Budapesten).

Az idei nyári akadémia egy három részből álló sorozat második rendezvénye, az elsőt 2016-ban Tübingenben rendezték. A résztvevők a Duna Régió történelmét, különbözőségeit, hasonlóságait és kapcsolódási pontjait vizsgálják különböző korszakokban, több tudományterület szemszögéből, ezúttal Nation/State/Diversity in the Danube Region, 1918–1948 (Nemzet/Állam/Diverzitás a Duna Régióban 1918 és 1948 között) címmel. A szeptember 4-i megnyitón köszöntőt mondtak az egyetemek képviselői, köztük Borhy László, az ELTE rektora, Rudolf Gräf, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem német kulturális környezettel való együttműködésért és doktori tanulmányokért felelős rektorhelyettese és Josef Schmid, a Tübingeni Egyetem Gazdasági- és Társadalomtudományi Karának dékánja.

Ezt követően Mezey Barna a kivételes hatalom magyarországi bevezetésének jellegzetességeiről (Die Ausnahmegewalt. Die Entstehung eines speziellen Rechtsinstitutes in 20. Jh. in Ungarn), Bódiné Beliznai Kinga pedig a bírói függetlenségről beszélt egy különleges jogeset tükrében (Materielle Unabhängigkeit der Richter in Ungarn zwischen den zwei Weltkriegen).

Részletes program