Juhász Andor Emléknap a Magyar Igazságügyi Akadémián

2018.09.21.
Juhász Andor Emléknap a Magyar Igazságügyi Akadémián
Az Országos Bírósági Hivatal 2018. szeptember 20-án bíróságtörténeti konferenciát és kiállítást rendezett Juhász Andor tiszteletére.

Az egykori kúriai elnök életpályáját, bírói munkásságának egyes állomásait idézték fel a konferencia előadói. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének köszöntőjét követően Bódiné Beliznai Kinga beszélt Juhász Andor bírói pályafutásáról. Előadásának mottója: „Akinek ítéleteiben a jog és az igazság kérdései mellett mindig ott volt a meleg emberi szív is”. Stipta István a KRE ÁJK Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszékének egyetemi tanára „A bíróságok igazgatása és ügyviteli rendje az 1911. évi 1. tc. alapján” címmel tartott előadást. A magyar bírósági rendszer 1945 utáni metamorfózisáról Révész T. Mihályt hallgathatták meg az érdeklődők.

A Juhász Andor bírói pályáját, személyes relikviáit és korabeli hivatali dokumentumokat bemutató kamara-kiállítást Horváth Attila alkotmánybíró nyitotta meg, rövid tárlatvezetést Bódiné Beliznai Kinga tartott. A Juhász Andor Emléknap délutánján a konferencia résztvevői a Kossuth téri Igazságügyi Palotában tettek látogatást Megyeri-Pálffi Zoltán, a DE ÁJK Jogtörténeti Tanszék egyetemi adjunktusának vezetésével. Az egész napos rendezvényen a bírói hivatás képviselői mellett Juhász Andor dédunokái is jelen voltak.

Az Emléknapról készült rövidfilm itt tekinthető meg.